«

»

Mei 22 2013

Bouw stroomdetectie modules voor de LocoIO.

Om de nieuwe modulebaan te gedeeltelijk te kunnen besturen met koploper ( alleen het dubbelsporig traject ) is het nodig dat de computer ( Koploper ) weet waar de treinen zich bevinden.
Door het toepassen van een stroom detectie schakeling is het mogelijk om stroomverbruikers ( lok’s, wagons met verlichting ) te kunnen “zien” op de baan.

Allereerst hebben we een schakeling nodig welke door middel van stroom detectie iets kan schakelen.
Ons doel is om de schakeling zo eenvoudig mogelijk te houden zodat deze eenvoudig gebouwd kan worden en de kosten niet te hoog zijn ( we zijn er namelijk zo’n 400 detectie punten nodig )
Om het een en ander zo compact mogelijk te houden hebben we ervoor gekozen om 2 detectie schakelingen op 1 print te maken.

Allereerst het schema van de schakeling, heel basic, een brugcel wat weerstanden en een optocoupler, een en ander wat gesnuffeld op het internet en je kunt het simpel nabouwen.

 

Na het tekenen van het schema er even een print van getekend.

 

 

door het grote aantal van 200 stuks hebben we ervoor gekozen deze prof te laten maken.
en zie hier het resultaat.

 

 

Dus aan de slag.

Allereers 2 weerstanden 4K7

 

 

Nu de 2 weerstanden van 47E

 

 

Daarna het IC-Voetje ( dit om een defecte optocoupler snel en eenvoudig te kunnen vervangen )

 

 

 

Daarna de beide Brugcellen.

 

 

Nog even de Optocouplers erin plaaten.

 

En klaar is het printje voor gebruik onder de baan.

 

 

Ik heb er uitdrukkelijk soldeer vlakjes op getekend omdat deze dan als ze onder de baan zijn geschroefd eenvoudig te solderen zijn. ( er is natuurlijk ook rekening mee gehouden dat er ook schroefklemmen op gesoldeerd kunnen worden allen bij 200 stuks wordt de kostprijs wel behoorlijk opgedreven als er met schroefklemmen wordt gewerkt )

Nu een kwestie van onder de baan schroeven en aansluiten op de Rails en de uitgangen koppelen met de LocoIO modules voor de terugmelding naar Koploper.

A. Bodewits

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code