«

»

Feb 01 2009

S88 1e Versie

 

Om het mogelijk te maken dat koploper weet waar de treinen zich op het spoor bevinden is het nodig dat deze worden “gedetecteerd”.

Dit detecteren moet gebeuren op de manier van “stroomdetectie” omdat we met gelijkstroom rijden (een motor/ de verlichting / een weerstand tussen de wielen, dit neemt immers stroom af en op deze manier is het mogelijk om de de trein te detecteren).

Om een trein in een bepaald blok te kunnen detecteren is dus een terugmeld module nodig.

Op de website van Robert Evers staat een S88 Terugmeld module welke simpel is te bouwen en ook nog eens standaard de stroom detectie schakeling bezit.

Nadat we het bestand hebben gedownload en het geheel aan onderdelen hebben besteld zijn we aan de slag gegaan, hieronder vind u een verslag van het bouwproces en de test.

 

S88 Bouwverslag.

 

In het bestand van Robert Evers is een Schema van de Terugmeld module te vinden die hij op een gaatjes print heeft opgebouwd.

We hebben er niet voor gekozen om dit op een gaatjesprint te gaan opbouwen maar hebben er een print voor ontwikkeld, dus zijn we maar eerst eens achter de computer gekropen en hebben het schema van Robert Evers overgenomen in Eagle Layout Editor om zo het schema om te kunnen zetten naar een printlayout.

Na een aantal uurtjes tekenen en schuiven van componenten hebben we er een enkelzijdige print van 10 x 16 centimeter weten uit te persen met een aantal draadbruggen.

s88print

tevens hebben we de aansluitingen voor de s88 kabel die naar de volgende s88 modules en de centrale vervangen door RJ 45 aansluitingen.

Het voordeel hiervan is dan de verbindingen minder storingsgevoelig zijn en dat de verbindingen erg snel te leggen zijn.

Na het etsen van de print moet de fotolaag er worden afgehaald om beter te kunnen solderen, dit kun je het beste doen met aceton (ook bij de gamma verkrijgbaar)

na het schoonmaken moeten de gaten worden geboord.

gatengeboord

Nu nog alle componenten plaatsen en solderen.

draadbruggen

Eerst alle draadbruggen gedaan dit zijn er 12 stuks.

weerstandenencondensatoren

Nu zijn alle weerstanden en condensatoren geplaatst en gesoldeerd.

dioden

Hier hebben we alle 64 dioden gebogen geplaatst en gesoldeerd. (Pffff)

icvoetjesenconnectoren

Hier hebben de de ic-voetjes en de RJ-45 connectoren gesoldeerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code